zapiekanka warzywna

Sezon jesienny jest bogaty w warzywa… a warzywa w tym okresie najbogatsze w witaminy, dlatego dzisiaj – zapiekanka z warzyw!

jedna duża lub dwie mniejsze cukinie
4 – 5 dużych pomidorów
2 – 3 duże, ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
20 dag żółtego sera, startego na tarce
1 jajo
olej do smażenia
jogurt naturalny lub “coś” typu grackiego ;)
sól, pieprz, przyprawy: bazylia, tymianek, oregano

Cebulę pokroić w krążki i razem ze zmiażdżonym czosnkiem zeszklić na oleju. Cukinię obrać ze skórki, jeśli potrzeba – usunąć nasiona, pokroić w cienkie plastry, które należy posolić i odstawić na 15 – 20 min. Następnie opłukać z soku i pozostałości soli, osuszyć papierowym ręcznikiem. Naczynie do zapiekania posmarować olejem lub oliwą i układać warstwami warzywa: plastry cukinii, cebulę z czosnkiem, ziemniaki i pomidory pokrojone w plastry. Warstwy można według uznania posypywać ziołami, a co drugą lekko sypnąć żółtym serem. Jogurt wymieszać z przyprawami oraz jajkiem i zalać zawartość formy, na wierzchu ułożyć kilka plastrów pomidora, posypać suszonym oregano i warstwą żółtego sera. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 60 minut. Taka porcja wystarcza, by nakarmić głodną rodzinę :)

Przepis – oryginalny tekst i zdjęcie – pochodzi z mojego zamkniętego bloga “Rustic Nook do kuchni” i ukazał się pierwotnie 4 października 2014 roku.