zapiekanka z warzyw i tofu

Nie wiem dlaczego, ale w mojej kuchni bywają warzywa, które zawsze podświadomie uważałam za “trudne”. Takim warzywem jest między innymi bakłażan. Jakoś nigdy nie lubiłam eksperymentować z daniami, w których występował samodzielnie lub grał pierwsze skrzypce, więc staram się go przemycać w “zestawach”. Tak mi się wydaje… bezpieczniej :) Dzisiaj kolejna zapiekanka…

jeden średni bakłażan
1/2 – 3/4 kg zielonej fasolki szparagowej
1 mały kalafior
2 duże ziemniaki ugotowane i pokrojone w cienkie plastry
1 średni kubek gęstej śmietany (lub naturalnego jogurtu)
1 jajko
1 opakowanie tofu
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek… co lubicie ;)
tarta bułka
olej lub inny tłuszcz do posmarowania formy

Od bakłażana odciąć “ogonek”, pokroić go w cieniutkie plasterki, posolić i odstawić na ok. 30 minut, by puścił sok, co pozbawi go goryczki. Opłukać, osuszyć. Ugotować fasolkę szparagową oraz kalafiora (osobno! :D ). Foremkę do zapiekania natłuścić i układać warstwami warzywa: ziemniaki, fasolkę, bakłażana, różyczki kalafiora. Jedną z warstw gdzieś w środku niech stanowi tofu, pokrojone w cienkie plasterki i posypane przyprawami. Ogólnie, jeśli lubicie dużo ziół, możecie nimi posypać każdą warstwę. Śmietanę wymieszać z jajkiem i zalać zapiekankę. Wierzch posypać tartą bułką. Wstawić do piekarnika na około 60 minut.

Zapiekanka warzywna z tofu
Zapiekanka warzywna z tofu

Przepis – oryginalny tekst i zdjęcia – pochodzi z mojego zamkniętego bloga “Rustic Nook od kuchni” i ukazał się pierwotnie 19 października 2014 roku.