Jabłka cynamonowo-waniliowe

Stałam się szczęśliwą posiadaczką kilku kilogramów jabłek! Jabłuszka czyste ekologicznie, odmiany bliżej mi nieznanej, ale na pierwszy rzut oka widać, że to z odmian starych, co to w sklepach nie uświadczysz. Jakieś jesienne, twardawe, aczkolwiek dość słodkie… W takiej ilości, niemożliwej do szybkiej, bezpośredniej konsumpcji szkoda, by się zmarnowały, więc… przetwory!
Jabłka z cynamonem i cukrem waniliowym, które zimą można wykorzystać do nadziewania naleśników, rogalików, babeczek bądź innych wypieków. Dla mnie pychota, bo uwielbiam cynamon!

2,5 kg jabłek (obranych i pozbawionych gniazd nasiennych)
1 szklanka wody
1 szklanka cukru 
1 paczka cukru waniliowego (jeśli jabłka są słodkie, bierzemy małe opakowanie, jeśli kwaśne – duże)
3/4 łyżki cynamonu 

W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i wsypać pokrojone w kostkę jabłka. Gotować, ciągle mieszając, około 15 minut. Dodać cukier waniliowy oraz  cynamon i ponownie gotować przez około 10 minut. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 10 – 15 minut. Można po nałożeniu słoiki odwrócić do góry dnem i odstawić, pomijając pasteryzację, ale ja z reguły pasteryzuję… dla bezpieczeństwa :)

Przepis – oryginalny wpis i zdjęcia – pochodzi z mojego zamkniętego bloga “Rustic Nook od kuchni” i ukazał się pierwotnie 4 października 2014 roku.