Rogale na drożdżach

Dzisiaj będzie coś na słodko… Słotna jesień zbliża się wielkimi krokami, coraz więcej czasu spędzać będziemy w domu pod ciepłym kocem, z dobrą książką, kawą czy herbatą, dlatego warto od czasu do czasu zafundować sobie słodki drobiażdżek. Zatem – rogaliki drożdżowe. Przepis sprawdzony przeze mnie wielokrotnie, wszedł na stałe do “kanonu” mojej kuchni rodzinnej, dlatego polecić go mogę z czystym sumieniem.

5 dag drożdży
po 5 dag masła i margaryny (ale może być też sama margaryna)
4 szklanki mąki 
10 dag cukru
2 jaja
szklanka mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
skórka otarta z wyszorowanej cytryny (ale niekoniecznie)
nadzienie: dżem, marmolada, konfitura, masa orzechowa, makowa – do wyboru

Szklankę mąki wymieszać z drożdżami oraz z 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość. Następnie do miski z wyrośniętym rozczynem dodać resztę przesianej mąki, jaja utarte z cukrem na jednolitą masę i szczyptę soli. Wymieszać, wyrabiać ciasto. Dolewać stopniowo stopioną, przestudzoną margarynę (lub margarynę i masło) oraz resztę letniego mleka. Pod koniec wyrabiania dodać szczyptę gałki muszkatołowej i ewentualnie tartą skórkę cytrynową. Dalej wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odstawać od miski i nie będzie za bardzo lepić się do rąk (można troszkę podsypywać mąką – nie za dużo). Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na placek grubości ok. 1- 1,5 cm.  Z ciasta wycinać nożem trójkąty, u podstawy nakładać łyżeczką nadzienie i zawijać w kierunku wierzchołka, uważając, by nadzienie nie wypływało na zewnątrz. Uformować rogaliki, zawijając końce lekko do środka, i układać na blasze posmarowanej tłuszczem lub zabezpieczonej papierem do pieczenia, pozostawiając między rogalikami “bezpieczne” odległości. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. ok. 180 – 200 st. C przez 15 minut (do momentu, aż rogaliki ładnie się zrumienią). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego! :)

Rogale na drożdżach
Rogaliki na drożdżach

Przepis – oryginalny tekst i zdjęcia – pochodzi z mojego zamkniętego bloga “Rustic Nook od kuchni” i ukazał się pierwotnie 21 września 2014 roku.