Murzynek rabarbarowo - jabłkowy

Podam wam dzisiaj przepis na bardzo nietypowe ciasto typu “murzynek”.
Z podanych składników wychodzi całkiem spora blacha, pomijając fakt, że placek rośnie, jak głupi, więc spokojnie zaspokoi głód licznego towarzystwa. A że zniknie w tempie błyskawicznym, to druga sprawa ;D

30 dag rabarbaru i 70 dag jabłek (waga przed obraniem)
3 szklanki mąki
ok. 1,5 szklanki cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie, mogą być 2.)
3 jajka
1,5 szklanki oleju
po 2 łyżeczki kakao (ciemnego, prawdziwego!) i cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier puder do posypania produktu finalnego ;)

Rabarbar obrać, jabłka obrać, wydrążyć i pokroić wszystko w kosteczkę. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodawać olej. Kiedy wszystko ładnie nam się połączy, dodawać stopniowo mąkę, sodę, kakao i cynamon. Masa może być ciężka do ukręcenia, ale nie poddawajcie się – tak ma być ;) Na koniec dodać rabarbar i jabłka pokrojone w kosteczkę i dokładnie, mieszając łychą, połączyć z ciastem. Wyłożyć na blachę wymoszczoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45-55 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem. Jeśli ktoś woli, można polukrować lub polać masą czekoladową… Pycha!


Przepis (treść i zdjęcia oryginalne) pochodzi z mojego zamkniętego bloga “Rustic Nook od kuchni” i ukazał się pierwotnie 22 czerwca 2014 roku.