Placki z cukinii

Sezon na cukinię uważam za otwarty, dlatego bohaterka sezonu na dobre zagościła w mojej kuchni. Cukinia to takie fajne warzywko, które sprawdza się idealnie w daniach typu “coś z niczego”. Zatem dzisiaj… placki z cukinii z dodatkiem ryżu. Pycha!

jedna spora cukinia lub kilka mniejszych
1 – 1,5 woreczka ugotowanego ryżu
1 duży pomidor
1 ogórek kwaszony lub konserwowy
1 spora cebula
1 duży ząbek czosnku
1 mała, czerwona papryka lub ewentualnie papryka konserwowa
średnia marchewka
1 jajko
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
sól, pieprz, oregano, bazylia, kurkuma
mąka (do zagęszczenia ciasta)
oliwa lub olej do smażenia

Cukinię obrać, jeśli trzeba, wydrążyć środek z nasionami. “Łódeczki” cukinii posypać solidnie solą i odstawić, by puściła sok. Po ok. 20 – 30 minutach opłukać w zimnej wodzie, osączyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ugotowany ryż, pokrojonego drobniutko pomidora, ogórka, roztarty ząbek czosnku, posiekaną paprykę, startą na drobnych oczkach marchewkę, posiekaną i zeszkloną na odrobinie oliwy cebulę, jajko, sos sojowy i przyprawy do smaku. Wymieszać i dodać tyle mąki, by ciasto uzyskało konsystencję tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smażyć na oliwie lub oleju. Podawać z dowolnym sosem lub keczupem (u mnie na zdjęciu z sosem Tysiąca Wysp), aczkolwiek ja lubię sobie sypnąć od czasu do czasu… odrobinę cukru zamiast sosu. No, ale ze mnie już taki słodki ciuciuś :D
Przepis bierze udział w akcji “Tydzień z cukinią”, organizowanej przez “Mikser Kulinarny”.
(Przepis -oryginalny wpis i zdjęcie- pochodzi z mojego zamkniętego bloga “Rustic Nook od kuchni” i ukazał się pierwotnie 30 lipca 2014r.)