Klopsiki gryczane

Żołądki po świętach obciążone – czas zafundować im coś lżejszego i zdrowszego. Może kasza? Gryczana… Może być? ;) Nie, nie na sypko! Tym razem klopsiki… Danie łatwe, szybkie i przede wszystkim smaczne.

10 dag kaszy gryczanej – może być w woreczku, aczkolwiek ja nie preferuję “wywaru” z plastiku :D
10 dag białego sera, chudego lub półtłustego
1 jajko
1 duża cebula
dużo ziół – koperek, oregano, bazylia, tymianek… co lubicie
sól, pieprz, papryka mielona, szczypta kurkumy
coś, co “zwiąże” masę – może być mąka ziemniaczana lub len mielony (ja wybieram drugą opcję)
bułka tarta
tłuszcz do smażenia (ja smażę na oliwie)

Kaszę gryczaną ugotować na sypko (jeśli używacie tej w woreczku – według przepisu na opakowaniu). Cebulę obrać, posiekać drobno i lekko podsmażyć na oleju. Biały ser rozdrobnić (można przepuścić przez maszynkę), połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną, podsmażoną cebulą, jajkiem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Jeśli masa za bardzo się rozpada, użyć trochę mąki ziemniaczanej lub lnu mielonego w celu “związania”. Wilgotnymi dłońmi formować zgrabne klopsiki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i ulubionymi dipami… Pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Klopsiki gryczane
Klopsiki z kaszy gryczanej

Przepis – oryginalny tekst i zdjęcia – pochodzi z mojego zamkniętego bloga “Rustic Nook od kuchni” i ukazał się pierwotnie 30 grudnia 2014 roku.