Mamy niedzielny poranek, więc coś słodkiego na niedzielę – przepis na babeczki. Prosty, szybki, a babeczki pyszne. Ja użyłam jako dodatku bananów, daktyli, brzoskwiń i winogron, ale z powodzeniem możecie zastąpić je swoimi ulubionymi (lub tymi, które akurat pod ręką) owocami.

3 szklanki mąki
2 duże jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 – 1/2 tabliczki czekolady deserowej (startej na grubej tarce)
dowolne owoce

Jajka utrzeć z cukrem (lub zmiksować mikserem). Dodać mleko i olej, cały czas ucierając. Następnie wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Kiedy masa będzie miała ładną, gładką konsystencję, dodać startą czekoladę. Wymieszać. Foremki do babeczek (mogą być metalowe, silikonowe, kamionkowe… lub papierowe jednorazówki) wypełnić ciastem do 1/2 wysokości. Na wierzchu ułożyć kawałki owoców. Wstawić do piekarnika, nagrzanego wcześniej do temp. 180 stopni C i piec około 15 – 17 minut na złoty kolor. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego ;)

Babeczki z owocami i cukrem pudrem

Babeczki z owocami i cukrem pudrem